Mètodes alternatius de control de males herbes en vinya ecològica

Ajuts a la cooperació per a la innovació, per a la realització de projectes pilot innovadors, aprovats mitjançant els Grups Operatius de la Generalitat de Catalunya.

El present projecte s’ha portat a terme per part del Grup de Recerca de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida, a les vinyes de les empreses Celler Raimat (Raventós-Codorníu), Don Jesús, i en col·laboració amb els tècnics de sengles empreses i de l’ADV de Raïmat. El projecte es va iniciar el mes d’abril de 2018, i ha obtingut resultats dels assajos experimentals establerts durant les campanyes 2018, 2019 i 2020. El projecte s’ha centrat en establir dues estratègies alternatives, en vinya ecològica, dirigides al control de males herbes sota les línies dels ceps:
a) l´ús d’encoixinats orgànics (que a partir d’ara anomenarem mulchings). 
b) l’aplicació de substàncies d’origen natural amb potencial efecte herbicida.
Aquestes estratègies s’han plantejat amb l’objectiu d’implementar mesures més sostenibles en el control de males herbes en vinya ecològica que evitin les intervencions mecàniques associades al passi d’intercep i que, a l’hora, afavoreixen una millor conservació del sòl, esdevinguin menys agressives i impliquin una menor emissió de CO2.

GRMEV Gencat
GRMEV UE
En col·laboració amb:
Codorniu SA
FEMAC
Don Jesús AS
ADV de Raimat
Període:
2018-2020
Investigador/a
Tipus
Autonómicos